healing environments ecophon interview

Healing environments

Expert interview met omgevingspsycholoog Fiona de Vos

Healing environment, evidence-based design. In Europa kennen we deze termen nog maar relatief kort. Maar de Nederlandse pionier Fiona de Vos, is al een paar stappen verder. “Ik praat liever over bewuster bouwen en generative space design: ik zet de beleving die het gebouw creëert centraal. En dat gebouw moet niet op zichzelf staan, maar een brug slaan naar de samenleving. Er is zoveel méér mogelijk”.

Fiona de Vos heeft zolang als ze zich kan herinneren haar hart gevolgd. Ze groeide op in Amsterdam-Zuid. Van haar ouders kreeg ze een gezonde portie zelfvertrouwen mee. Een basisgevoel dat ‘alles altijd wel goed zou komen’. Na de middelbare school maakte ze in haar eentje een wereldreis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Terug in Nederland overwoog ze Spaans te gaan studeren (‘een opwelling’), maar koos daarna toch voor de studie psychologie. Ze specialiseerde zich op de omgevingspsychologie: een vak dat destijds in Nederland nog nauwelijks ontdekt was.

Nu, twee decennia later, doceert ze het vak zelf aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is oprichter van Studio dVO, advies- en onderzoeksbureau in de omgevingspsychologie, gespecialiseerd in de interactie tussen de gebouwde omgeving en de mens. Dat kunnen kantoren of kinder(speel)omgevingen zijn, maar de focus ligt vooral op de gezondheidszorg.

….

Verder lezen: Ecophon | Expert Interview